Familie Szakaly – Hongarije

doneer direct voor dit project
doneer direct voor dit project

Mijn hele leven help ik anderen, maar nu heb ik zelf hulp nodig

Help de helper

Sins 1998 hielp Csaba tientallen gezinnen hun bestaan op te bouwen. Via het Kinder Sponsor Plan waarvoor hij in Oekraïne werkte, kocht hij woningen, regelde banen en hielp gezinnen uit het slob. In 2009 keerde hij terug naar Hongarije. De helper heeft nu zelf hulp nodig om zijn gezin een goed onderdak te verschaffen.

csaba.family

Leven op 35 m2

Na hun terugkeer naar Hongarije, trok de familie Szakaly in het eigen éénkamer appartement wat aan de familie toe behoorde. Dit appartement van 35 m2 is prima geschikt voor één persoon, maar biedt obnvoldoende ruimte voor vijf personen. Hoewel het gemiddelde van 7 m2 leefruimte per persoon nog net boven het Hongaars verplicht minimum ligt, levert elke dag vele uitdagingen om de ruimte met twee volwassenen en drie opgroeiende kinderen te delen.

Leed van anderen

In een gesprek in de auto deelde Csaba dat hij zijn hele leven op is gekomen voor de mensen in nood, maar het moeilijk heeft om op te komen voor zijn eigen belang. Het is ook moeilijk. Als je midden in zulke grote nood hebt geleefd, leer je af om te klagen over eigen nood. Die staat bijna nooit in verhouding tot wat anderen lijden. Daarom besloten wij om op deze manier het belang van Csaba onder de aandacht te brengen. Het plan volgt hierna. Wat nodig is, zijn 7 mensen die elk voor een bepaalde periode een bedrag van 5000,- kunnen lenen.

Kosten nieuwe woning

Csaba vond een geschikte vijfkamerwoning net buiten zijn huidige woonplaats Szombathely. Een mooie woning die hij voor 50.000,- euro kan kopen. De waarde van deze woning is hoger, maar de huidige bewoners erfden de woning terwijl zij zelf een woning hebben. Zij willen hem zo spoedig mogelijk van de hand doen. Csaba mag de woning betalen in twee termijnen van 25.000,- Euro per jaar. De huidige woning kunnen zij verkopen voor ongeveer 15000,- Euro. Daarom zoeken wij mensen die het benodigde bedrag van 25000,- dit jaar (liefst vóór september) en het tweede bedrag van 10.000,- Euro volgend jaar kunnen lenen. Csaba werkt voor de stichting. Zijn vrouw Vera is dokter in het lokaal ziekenhuis. Samen hebben zij een inkomen waarmee zij een vaste last van 150,- per maand aan kunnen. Een lening van de bank kunnen zij niet aangaan. Bovendien liggen de rente percentages via de bank zo hoog dat het gezin niet aan aflossing toe zou komen.  Huren is in Hongarije geen optie, omdat er geen verenigingen zijn die voor het belang van de huurder opkomen en er dus ook geen huurbescherming bestaat.

Aflossing lening

Csaba en Vera kiezen ervoor de bijdragen terug te betalen. Hun stelling hierin is dat er genoeg grotere nood is en mensen zijn die het geld harder nodig hebben. Per maand kunnen zij een woonlast van 150,- euro dragen. Per jaar zullen wij dan een bedrag van 1800,- euro af kunnen lossen. Hun voorkeur is dan dat zij de aflossing per 5000,- doen in bijna 34 maanden. Na 34 maanden starten zij dan met de aflossing van de volgende lening. Op deze manier kunnen zij in minder dan 20 jaar hun eigen huis aflossen.

Csaba zal zelf de afspraken voor de leningen maken en aflossing in orde van urgentie afhandelen. Naar zijn eigen zeggen zijn er voldoende mensen die de financiële hulp harder nodig hebben dan zij. Uit het gesprek bleek wel dat hij tegen eventuele kwijting van de uitstaande schulden geen bezwaar zou hebben.

De Nieuwe woning

Wij bezochten de aanstaande woning die de Szakaly’s op het oog hebben. Deze woning ligt langs de hoofdstraat van een rustig grensdorp. De nieuwe snelweg loopt langs dit dorp en verbindt het in minuten met de grote stad en Oostenrijk. Om deze reden verhuizen veel mensen vanuit de stad naar dit dorp. Het huis stond er mooi bij. De circa 150 m2 bieden alle gezinsleden ruim voldoende levensruimte, maar wat opvallend was, was het stuk grond bij de woning. Ik vroeg Csaba of het perceel liep tot aan de trekkerschuur achterin de tuin, maar dat was niet zo. De trekkerschuur hoorde bij het perceel en achter deze schuur bevond zich dan ook nog de groentetuin. Het pand en de grond lagen er verlaten, maar goed onderhouden bij… Deze woonplek met 1500 m2 grond geeft nu al reden tot dankbaarheid.

doneer direct voor dit project
Direct geven via telebanking

De Oude woning

Wij bezochten het appartement van Csaba. De voordeur is in een soort portiek waar meerdere bewoners hun afval gescheiden opslaan. Door de voordeur staan we in een gangetje. Dat geeft links toegang tot een toilet, badkamer en washok van zo’n 4 m2. Lopen we door, dan komen we in de keuken die ook dienst doet als eetkamer en ruimte om de was te drogen. We gaan naar rechts. Komen in de woonruimte die door een kast in tweeën is gedeeld. In het afgescheiden deel is de ‘master’s bedroom’. De woonkamer is lees- en studeerkamer.Er staan vier kleine burootjes voor alle bewoners. Een open trap in de woonkamer leidt naar een vlonder. Op een oppervlak van één meter tien hoog slapen de drie kinderen samen zij aan zij. Ik vroeg Csaba of veel gezinnen leven op zulke kleine oppervlakten leven. Csaba vertelde dat hij alleen een zigeunergezin kende die een vergelijkbaar woonoppervlak deelt. Dat gezin was in de krant en iedereen was ervan ondersteboven. Vervolgens gebeurde er niks. Het gezin woont nog steeds in de miniwoning. Soms gaat Csaba erheen met een voedselpakket of kleding… hij is de enige die hen nog bezoekt.