Familie Alexi – Oekraïne

Geplaatst op 2 oktober 2014

oekraine.f2f.alexi.family.street‘De druk op mij werd steeds groter. Tachtig procent van de mensen in de Krim zijn Russen. Ik was bij een paar vrienden. Ik zei iets goeds over Oekraïne: dat het goed is om een zelfstandige republiek te zijn en dat we daar trots op kunnen zijn. Ze keken mij aan alsof ik in de kerk stond te vloeken. Het gevoel van onveiligheid groeide. Het was net of mensen niet meer nadachten, maar gewoon overnamen wat zij de pro-russische lobby hoorden roepen. Het waren niet onze vijanden, maar juist onze vrienden waarvoor we op onze hoede moesten zijn.’

We zijn op bezoek bij de Alexi familie. Zij besloten hun leven in de Krim te verruilen voor een leven in het veilige westen van Oekraïne. Nu zijn zij hier zonder bezit, zonder echt bestaan. Op dit moment leeft het gezin van dag tot dag, hopend dat er iets gebeurt dat hun leven een positieve wending kan geven. Dat moment is aangebroken. Onze reisgroep heeft op advies van contact Peter Gabor besloten dit gezin te helpen bij het opbouwen van hun bestaan. Alex vervolgt zijn verhaal.

‘Toen moesten wij een keuze maken. Was dit de plek waar we wilden leven en waar we kinderen op wilden voeden. We besloten dat we dat niet wilden. We vertelden niemand dat we zouden vertrekken. We wisten niet meer wie wij konden vertrouwen. We hebben mee genomen wat we konden dragen en zijn op de trein gestapt naar het westen.’

Op een zonovergoten terras in het centrum van Beregowo maken wij de balans op. We gaan deze familie helpen een koffie-cabine te exploiteren. Hoe zij aan de materialen moeten komen, hebben zij zelf al uitgezocht. Wat nog ontbreekt is het geld. We leggen onze bijdragen bij elkaar. Volgens de berekeningen was € 1500,- voldoende om het project uit te voeren. Wij komen tot een totaal van € 1100,-. Daarmee kunnen in elk geval vergunningen en de aankoop van de cabine worden geregeld. We spreken af dat Peter Gabor zicht houdt op het project.

Op een te krap bankje op de zolderkamer van Alex praten we verder. Hij heeft een photoshop-ontwerp van zijn koffiehoek gemaakt. We maken er een foto van. Dit is belofte. Nu alleen nog de verwerkelijking. Aan de financiën zal het niet liggen, maar hoewel er hier in het westen van Oekraine geen sprake is van een oorlogssituatie, raakt de crisis wel het hele land. Overheid durft geen besluiten te nemen, geld ontwaard snel en inflatie is enorm. Alexi is blij met de hulp die we hem en zijn gezin bieden. De wereld veranderen we er niet mee, maar de wereld van dit gezin krijgt ineens een gouden randje! Alexi sluit zijn verhaal af.

‘Dit appartement mochten we gebruiken. Niets van wat hier staat is van ons. Alles is in bruikleen. Als ik hier een nieuw leven kan opbouwen, dan pak ik die kans met twee handen aan. Dit is de kans die ik nodig had. Dankjewel!’

Oekraine.sep.2014.groepsreis11Weer buiten lopen we naar een koffie huis waar men werkt met het koffie apparaat wat Alexi ook wil gebruiken. De koffie is van Lavazzo, een internationaal en gerenommeerd merk en hier in Oekraïne enorm sterk!

=====================

Geplaatst op 15 juli 2014

Vluchtelingen uit de Krim dragen veel leed mee

Family2Family-project in voorbereiding
Alexi (31) en Anja (24) wonen nu in Beregowo. Dit jonge gezin heeft één kindje: Leonid. Leonid is nu enkele maanden oud en genoemd naar de koning van Sparta. In maart van dit jaar moesten zij vluchten uit de Krim. Zij kwamen zonder enig bezit en wonen nu in Beregowo. Een beetje hulp kan dit gevluchte jonge gezin wel gebruiken. In september zoeken wij hen op met de groep en we gaan hen helpen met meubels. Ook gaan we zorgen voor materialen om een koffiecabine te openen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onhoudbaar

De toestand was onhoudbaar gevaarlijk. Al voor de verkiezingen werden Oekraïeners en andere minderheden het leven onmogelijk gemaakt. Oekraïenstalige mensen werden vervolgd en gediscrimineerd. Toen de crisis daar toeslag werd het ronduit gevaarlijk om op straat te lopen. Dat was het moment dat Alexi en Anja besloten van de Krim te vluchten om niet meer terug te keren

Anarchie

De Krim is een plek waar mensen uit de hele wereld op vakantie komen. Het toerisme is daar de hoofdbron van inkomsten. Door de crisis bleven de toeristen dit jaar echter weg. De toeristische industrie stortte volledig in. De samenleving viel ten prooi aan anarchie, criminaliteit, plundering en afpersing. De minderheden lijden hier het eerst en het meest onder.

Berooid

Alexi en Anja besloten te vluchten. Ze wisten toen al dat ze nooit meer terug zouden kunnen keren. Ze kwamen berooid aan in het veilige westen van Oekraïne. Het zwaarste wat zij droegen was de pijn over al het leed. De overheid van Beregowo gaf hen een plaats om te wonen. Hun huisje is geen luxe, maar het is veilig. Ook de overheid van Oekraïne heeft weinig middelen voor hulpverlening. Binnenkort komt er misschien wat geld van de gemeente om renovaties te doen. Alexi wil de badkamer graag in orde maken. Alexi is een gestudeerd man. Zijn beroep was landmeter. Anja werkte op de markt. Zij maakte shashlik en verkocht die.

Koffie

Komende September gaan we Alexi en Anja en nog enkele anderen tijdens de groepsreis helpen. We willen kijken of we hen kunnen helpen een inkomen te verwerven. Bovendien willen we kijken hoe we voor de kleine Leonid een veilige en gezellige woonplek kunnen creëren. De totale kosten voor dit miniproject bedragen € 1500,-. Elke gift voor dit project helpt Alexi en Anja dichter bij een menswaardig leven.

Kostenpost Bedrag
Koffie Cabine 950,-
Koffie machine 225,-
Starterset en inrichting 375,-
Vergunning markt 1 maand 50,-
Inrichting huis 300,-
Totaal 1900,-

Kwaliteitdoneer direct voor dit project

Met het family2family-project wordt tijdens een reis één familie geholpen. We helpen ze om de kwaliteit van hun leven structureel te verbeteren. Dat gaat door hen te helpen met verbetering van leefomstandigheden met goederen uit de hulptransporten. Bovendien kijken we of we samen met hen een nieuwe of extra bron van inkomen kunnen creëren. De begeleiding van het project is in handen van de zusterorganisatie SEM in Oekraïne.